Wyniki regionalnego konkursu poetyckiego na „Smaczne Fraszki i Blubraszki”
„Smaczne Fraszki i Blubraszki” to konkurs poetycki dla mieszkańców Wielkopolski.
Do 10 czerwca 2023 roku mieszkańcy Wielkopolski, którzy ukończyli 12. rok życia mogli zgłaszać humorystyczne fraszki, rymowanki i „blubraszki”, czyli rymowanki w gwarze poznańskiej, o szeroko pojętej tematyce regionalnych kulinariów, w tym o kuchni wielkopolskiej, historiach i sytuacjach związanych z lokalnymi zwyczajami kulinarnymi i tradycjami, w których kulinaria stanowią istotny element.
Na konkurs wpłynęło niemal. 40 wierszyków, wśród nich m.in. przepis na rosół czy polewkę. Wiele z nich było napisanych poprawną gwarą poznańską. Cieszy nas to, że mieszkańcy chętnie korzystają z lokalnego języka, ale także fakt, że znają nie tylko nazwy, ale także receptury na przysmaki popularne od pokoleń w naszym regionie. – ocenia Liliana Kubiak, Zastępca Dyrektora Instytutu Skrzynki, rodowita poznanianka zasiadająca w kapitule konkursowej.
Komisja konkursowa w składzie:
Liliana Kubiak, Zastępca Dyrektora Instytutu Skrzynki
Małgorzata Grupińska-Bis – Dyrektor Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu
Katarzyna Nowicka – adiunkt w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w SzreniawieAnna Kochnowicz – dziennikarka i pisarka
Marek Gąsiorowski – Honorowy Prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska
oraz Grzegorz Tomczak – poeta i bard.
W kategorii smacznych fraszek przyznała następujące miejsca i nagrody:
I miejsce: Jolanta Urban z Poznania za dwie fraszki: „Szare kluski” i „Placki ziemniaczane” otrzymuje voucher o wartości 250 złotych ufundowany przez Instytut Skrzynki do restauracji w Dworze Skrzynki.
II miejsce: Krystyna Pilarska z miejscowości Wioska (gm. Rakoniewice, pow. grodziski) za fraszkę „Ślepe ryby”
III miejsce: Krystyna Pilarska z miejscowości Wioska za dwie fraszki „Parzybroda” i „Baba wielkanocna”
W kategorii smacznych fraszek wyróżnienia otrzymują:
- Zbigniew Drwięga z Poznania za fraszkę „Kaczuszka po poznańsku”
- Marek Szewczyk z Poznania za fraszkę „Baba wielkanocna”
- Jolanta Urban z Poznania za fraszkę „Żurek”.
W kategorii smacznych blubraszek przyznała następujące miejsca i nagrody:
I miejsce: Irena Guzińska z miejscowości Gułtowy w (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za fraszkę „Rosół” otrzymuje voucher o wartości 250 złotych ufundowany przez Instytut Skrzynki do restauracji w Dworze Skrzynki.
II miejsce: Janina Wurst z miejscowości Tarnowa (pow. grodziski) za trzy fraszki: „Nasze plińce”, „Plińce czynsto smaż” i „Maślankowa zupa czyli polewka”
III miejsce: Grzegorz Kosowski z miejscowości Pecna (gm. Mosina, pow. poznański) za fraszkę „Świncunka”.
W kategorii smacznych blubraszek wyróżnienia otrzymują:
- Janina Wurst z miejscowości Tarnowa w gminie Rakoniewice w powiecie grodziskim za fraszkę „Korbolanka”
- Józefa Stachowiak z Rakoniewic w powiecie grodziskim za fraszkę „Przepis na ślepe ryby”
- Grzegorz Kosowski z miejscowości Pecna w gminie Mosina za fraszkę „Ślepe ryby”
Wszyscy laureaci wyróżnień oraz miejsc otrzymali także zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, Vouchery na wybrane wydarzenie w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Laureaci I, II i III miejsca w obu kategoriach otrzymali także zestawy konfitur ufundowane przez „Małe Szczęścia”, członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz praktyczne gadżety od Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Wszystkie najciekawsze i wyróżnione fraszki, rymowanki i blubraszki zostały opublikowane na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Konkurs odbył się w związku z ogłoszeniem roku 2023 Rokiem Aleksandra Fredry, twórcy oryginalnej polskiej komedii oraz autora wielu humorystycznych bajek i wierszy. Wydarzenie wpisuje się też w realizację statutowych zadań Instytutu Skrzynki, tj. promocji tradycji kulinarnych regionu.
Konkurs organizowany był przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz Sieci Culinary Heritage Europe. Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.