FESTIWAL MIKOŁAJA REJA W SIENNICY RÓŻANEJ ZAKOŃCZONY
W Siennicy Różanej miejscowe Centrum Kultury zorganizowało w weekend 24-26 maja 2024 r. Festiwal Mikołaja Reja. Impreza z rozmachem i pomysłem obfitowała w atrakcje.
Festiwal rozpoczął się podczas uroczystej sesji Rady Gminy Siennica Różana, w której uczestniczył gość specjalny – Mikołaj Rey. Znany kucharz i autor audycji kulinarnych jest w prostej linii potomkiem Mikołaja Reja.
– W swoim krótkim przemówieniu podkreślał, że jest bardzo szczęśliwy, że po raz pierwszy odwiedził Siennicę Różaną. Zadeklarował też, że to na pewno nie ostatnia wizyta – mówi Agnieszka Poźniak, dyrektor CK w Siennicy Różanej.
Podczas sesji świętowano też XX-lecie istnienia Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Siennickiej.
Mikołaj Rey gościł też w SP w Siennicy Różanej, gdzie zaprezentował fragment swojej pierwszej książki dla dzieci pt. „Wąsik i sekrety gotowania”.
Po południu M. Rey, redaktor Łukasz Modelski – autor audycji „Droga przez mąkę” oraz redaktor Waldemar Sulisz i wójt Siennicy Różanej Leszek Proskura oficjalnie otworzyli Festiwal. Bardzo oczekiwanym punktem programu była degustacja potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu gminy. Za ich sprawne wydanie odpowiadali studenci Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie.
Piątek zakończył się meczem poetyckim na fraszki.
Gospodarzem tej części imprezy był Artur Bratek, częstochowski animator kultury.
Udział w rozgrywce wzięło pięcioro śmiałków. Zwycięzców wytypowała publiczność, wg której:
Najlepszą fraszkę przygotowała Joanna Kamińska, miejsce drugie przypadło Tomaszowi Siennickiemu, a trzecie zajął Krzysztof Grzesiuk.
Na podstawie: nowytydzien.pl, siennica.pl